sobota 27. února 2016

Bhútán

Děti z Koventinky si mají na příští týden připravit projekt, který představí ostatním. Vylosovaly si stát z Asie, o kterém budou zjišťovat informace. Formu si každý zvolí sám.

Nejprve jsem Anežce pustila moc hezký dokument z Cestománie, potom jsme společně vypsaly, co nás zaujalo a společně jsme vytvořily myšlenkovou mapu. Já jsem nadhodila, Any dokončila a přidala po svém. Vybrala si obrázky, které chce vytisknout a navrhla, že by ostatní mohli vybarvit vlajku podle instrukcí.

Co nás zaujalo obě, byly síťky k polapení zlých duchů (podobné lapačům snů). Chycení duchové se pak modlitbami zaženou pryč. Zkusily jsme hned dvě vytvořit.



Každý den před začátkem vyučování se děti modlí a zpívají státní hymnu. Pronášejí přání nejen za štěstí Bhútánců, ale všech živých bytostí. Děti se učí žít v souladu a v harmonii s přírodou, se svými blízkými a sousedy. Učí se zvládat své emoce, být pravdivé, neubližovat druhým a podle možností všem pomáhat. 

V pokynech pro učitele: "Vždy měj na paměti, že jsi učitel i lidská bytost zároveň. Tvoji žáci jsou taky lidské bytosti a ty jsi zde proto, abys jim předal něco důležitého, co potřebují."

Země, kde se měří hrubé domácí štěstí.

"Luxus, moc a peníze nejsou všechno. Štěstí naopak spočívá ve skromném životě plném zajímavých setkání. Hrubé domácí štěstí se vztahuje nejen na lidi, ale také na stromy a zvířata. Když se staví nová cesta, dlouho se řeší, jak ovlivní místní zvířectvo."



1 komentář:

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...