středa 21. prosince 2016

Jarmark

Včera jsme završili společné školní dílo, které vznikalo tři měsíce. Během října jsme začali plánovat školní jarmark. Celkovou podobu jarmarku si vytvořily děti samy.

Na čem jsme pracovali. A co z toho nakonec vzniklo:

1) Budeme mít jarmark, kde si budeme prodávat věci, které nám už neslouží, a nakupovat věci, které se nám naopak zalíbí u ostatních.


2) Vytvořili jsme si každý svůj prodejní stánek, který jsme připravili a ozdobili podle svého vkusu.


3) Vytvořili jsme si vlastní měnu - koven. Společně jsme hlasovali o tom, jakou zkratku bude koven mít. Z dlouhé diskuze nakonec vyšly dvě zkratky - Kk a Kv. Děti se dokonce rozdělily na dva tábory a svými argumenty se snažily přesvědčit ostatní o tom, že jejich zkratka se nám hodí daleko lépe.

4) Nakonec jsme zvolili kompromis - měna, kterou obdrží každý prodávající je Kk - kávenka. Tu je však potřeba směnit v bance na koveny, se kterými je teprve možno obchodovat.

5) Děti se domlouvají na tom, jaké hodnoty budou bankovky mít. Každý si vytváří vlastní grafický návrh kovenů i kávenek. V demokratickém hlasování následně vybíráme návrhy s nejvyšším počtem hlasů v prvním kole a následně vítěze kola druhého.




6) Rozjíždíme výrobu peněz na vícero linkách. Probíhá tisk bankovek pod dohledem, stříhání, kontrola kvality a ověřování pravosti tiskem ochranné známky. Zároveň perfektně funguje třídící i úklidová linka.


7) Určujeme si přibližný kurz bankovek a učíme se s nimi počítat.


8) Vyrábíme si papírové peněženky.


10) Celý dlouhý proces završujeme prodejním jarmarkem, který proběhl v poklidné a příjemné atmosféře.


















Dnes ráno jsme si společně rekapitulovali, kolik práce máme za sebou. Teprve v tu chvíli jsme si uvědomili, co všechno jsme se naučili. Děti mluvily o svých zážitcích z jarmarku, o svých obchodních strategiích a pocitech. 

Děkujeme všem zúčastněným. Stálo to za to. A má to smysl!


2 komentáře:

  1. Luci, nádhera! Moc se mi váš projekt líbí.Přeji Tobě i celé vaší školičce krásné vánoční svátky. Inka

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...