pondělí 19. května 2014

Tři vejce do skla

Minulý týden jsme zas navštívily naši Míšu. Ta nás během pár hodin vybavila 200 vejci, (Slepice prostě nesou a ve městě to prodáš:-)), nacpaly jsme kufr a já vyrazila. (Trochu neklidná jsem byla, vezla jsem totiž ještě 25 litrů vody ze studánky ve skleněných demižonech.) 
Nicméně všechno dobře dopadlo, vejce už doma nemáme. Tedy většinu.

V sobotu jsme využily deštivého odpoledne a udělaly jsme si pár pokusů. Holky se zapojily obě, každá si vždycky vzala jednu činnost, na kterou se pekelně soustředila.

Pomůcky:
2 syrová vejce, 1 vařené vejce, ocet, sůl, zápalky, proužek papíru, 2 sklenice, voda, jedna sklenice s užším hrdlem

POKUS č.1: Může se vajíčko ve vodě vznášet?

Do sklenice nalijeme obyčejnou vodu a položíme do ní vejce - půjde ke dnu. Do druhé uděláme silný slaný roztok - vejce plave.

POKUS č.2: Dá se poznat syrové vejce od uvařeného?

Ano. Zkoušíme vejce roztočit na podložce s použitím stejné síly. Vařené vejce se točí rychleji a stejnoměrně, syrové vajíčko při točení kolísá. (Je to způsobeno třením uvnitř tekuté části vajíčka.)


POKUS č.3: Jak je to s křehkostí vajíčka?

Vajíčko je schopné odolat rovnoměrné síle. (Ale naopak se velmi snadno rozkřápne, když na ně působíme nerovnoměrnou silou - např. o hranu stolu.)
Vezmeme syrové vajíčko a celé si ho ukryjeme do dlaně. Stiskneme tak, aby na něj působily všechny prsty stejnou silou. Nejde rozbít:)
Proč se tak děje? Protože příroda je moudrá a dokáže vajíčka (tedy budoucí kuřátka) chránit před tlakem kvočny, která na nich sedí a zahřívá je.


POKUS č.4: Můžeme vajíčko postavit na špičku?

Vejce můžeme vyvážit na jeho širším konci, jestliže použijeme špetku kuchyňské soli. Na stole uděláme malou hromádku a vejce do ní posadíme. Potom sůl velmi jemně odfoukneme. (Povedlo se nám až na druhý pokus, nejprve jsme odfoukly i vejce.)





















POKUS č.5: Jak dostat vajíčko do láhve?

Nám se nepovedlo až tak úplně:)
Proužek papíru zapálíme a vhodíme do láhve a na hrdlo položíme vařené oloupané vejce špičkou dolů. Počkáme až papír dohoří a vajíčko se samo vcucne dovnitř. (Ohřátý vzduch má menší hustotu, a tak stoupá v láhvi vzhůru. Uvnitř láhve vznikne podtlak. Větší tlak, který je v okolí láhve, natlačí vajíčko dovnitř.)

Ideální je prý vajíčko nahniličko (4 min. vařené) - je nejpružnější. My měly echt natvrdo.









POKUS č.6: Jak vyrobit z vajíčka "hopík"

Pokus na týden. Vajíčko vložíme do sklenice s octem. Skořápka se okamžitě pokryje bublinkami. Druhý den se vajíčko začalo vznášet a hladinu pokryla pěna hnědočervené barvy. Ocet vyměníme. Dnes už je vajíčko poloprůhledné (při dobrém osvětlení prý rozeznáme žloutek a bílek). Šestý den ocet úplně rozpustí skořápku, ale membránu nechá neporušenou. Vajíčko je měkké jako balonek. Tak jsme zvědavé.






4 komentáře:

  1. Luci, to jsou super pokusy...rozhodně vyzkouším s vnučkou a něco i s prvňáčky..krásný den..a opět díky za inspiraci..Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé,určitě se pokusíme vyzkoušet pokusy.

    OdpovědětVymazat
  3. to je super, zrovna nedávno slepice nesly jak o život.v lednici jsem jich měla pořád koilem 50.pak jsem udělala vaječňák a teď zas tolik nenesou, tak si musím s holkama promluvit, aby něco zase snesly, že potřebujeme dělat pokusy

    OdpovědětVymazat

Vánoční slavnost

Součástí letošní slavnosti bylo představení tří projektů, na kterých děti tři měsíce pracovaly. Kluci a holky z projektu Vaření a pečení pře...